روش تشخیص تراول کابل استاندارد مسی از نمونه های تقلبی
قیمت تراول کابل غیر استاندارد آلومینیوم روکش مس نسبت به تراول کابل استاندارد مسی حتی تا حدود ۵۰% کمتر است. متاسفانه درصد چشمگیری از تراول کابلهایی که در آسانسور استفاده می شود دارای شرایط استاندارد نبوده و در آنها از آلومینیوم به جای مس استفاده می شود که به کابلهای با روکش مس شناخته می شود.
روش دقیق و علمی برای اندازه گیری مقاومت الکتریکی سیم و کابل، استفاده از دستگاه میکرواهم متر(تصویر زیر) می باشد . این دستگاه گران قیمت بوده و به آسانی در اختیار همه نیست.
خوشبختانه امکان تشخیص تراول کابل استاندارد مسی از نمونه های غیر استاندارد آلومینیومی با روشهای ساده با دقت بسیار قابل قبولی وجود دارد:
۱- اگر تارهای هادی تراول کابل را با لبه چاقو خراش دهیم در صورتی که از مس باشد تغییر رنگ نخواهد داشت و در صورتیکه آلومینیوم با روکش مس باشد پس از چند ثانیه خراش، آلومینیوم آن نمایان خواهد شد.
۲- پس از اینکه مطمئن شدیم هادی تراول کابل فقط از جنس مس است برای اندازه گیری مقاومت الکتریکی آن باید با استفاده از میکرومتر، قطرچند تار مس را اندازه گرفته و با محاسبه شعاع و استفاده از فرمول مساحت دایره سطح مقطع یک تار و سپس سطح مقطع کل یک رشته هادی را محاسبه و با فرمول زیر مقاومت الکتریکی آن را اندازه گیری کرد:
R=ρL/A مقاومت الکتریکی(Ω)
ρمقاومت ویژه الکتریکی مس=۰٫۰۰۰۰۰۰۰۱۶۸ برحسب اهم بر متر
Aسطح مقطع کل یک رشته هادی (متر مربع)
Lطول هادی که باید ۱متر منظور شود
مقاومت الکتریکی اندازه گیری شده بالا برای ۱متر هادی مسی می باشد با ضرب کردن آن در عدد ۱۰۰۰ مقاومت الکتریکی ۱کیلومتر هادی مسی را به دست می آوریم اگر این عدد کمتر از ۲۶ اهم باشد سطح مقطع نامی و مقدار هادی مسی تراول کابل مورد نظر استاندارد است.
یادآوری:
- حداکثر مقاومت الکتریکی هادی مسی با سطح مقطع نامی ۰٫۷۵ میلیمتر مربع برابر۲۶ اهم بر کیلومتر است.
- مقاومت الکتریکی هادی آلومینیومی با سطح مقطع نامی ۰٫۷۵ میلیمتر مربع ۴۳ اهم بر کیلومتر می باشد.
توجه: اگر هادی از جنس مس باشد به غیر از میزان سطح مقطع عوامل دیگری هم در مقاومت ان تاثیر دارند:
- درجه خلوص مس
- آنیل کردن مس: آنیل کردن بهینه، تاحدی میزان مقاومت الکتریکی را کاهش می دهد.
- طول تاب: هرچه طول تاب بیشتر شود طول هر تار مس کمتر و مقاومت الکتریکی کاهش می یابد.
- دمای محیط: با افزایش دمای محیط، مقاومت الکتریکی هادی اندکی کاهش می یابد و بالعکس
به دلیل تاثیر شرایط بالا ممکن است مقاومت اندازه گیری شده با روش مذکور نسبت به مقاومت الکتریکی واقعی اندکی(معمولا کمتر از۵%)تفاوت داشته باشد.